10
10/2008
9

A Hamburger eredete

Ez a blogom címe, gondoltam összeszedek pár információt a kaja témakörében is, még akkor is, ha nem bizonyítható, hogy valóban innen származik. Általában mindenki azt a történetet tartja igaznak, amely a hazájához kötődik, így itt is igaz, hogy sokan az vallják, a hamburger története Hamburgban kezdődött.

Nos ami a hamburgert, mint ételt illeti, valóban vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy a megnevezés Németországból ered. Visszavezetik egy errefele ismeretes ételre, az úgynevezett Rundstück warm-ra is, ami egy zsömlébe helyezett sült marha-, vagy sertéshús szelet, amelyet egy tipikus szósszal kennek meg és mellé savanyú uborkát, illetve aszpikot esznek. Ennek egy klasszikus hamburgi alternatívája a fasírtos verzió. A receptje állítólag német bevándorlókkal került Amerikába, ahol aztán hamar elterjedt. Akkoriban errefelé a szegényebbek napirendjén volt megtalálható a darált marhahúsból készült fasírt, nyersen és sütve egyaránt.

Egy másik teória, hogy a Hamburger kifejezés Amerikából származik, méghozzá 1885-ben kelezkezett Eeire County búcsújában, a Buffalo közelében található Hamburg városban, New York államban. Itt volt a Menches testvéreknek egy lacikonyhájuk, ahol a sertéshús hiány miatt marhahússal kísérleteztek. A kísérlet eredményét aztán a helynév alapján Hamburgernek nevezték el. Ez a New York állam által hitelesnek elfogadott történet a Hamburger eredetéről, melynek külön szlogent is kreáltak. Ez így hangzik: "NEW YORK'S GIFT TO WORLD CUISINE, THE HAMBURGER".

Létezik egy harmadik teória is, melyszerint Amerika meghódításának első éveiben, amikor még nem épült ki a marhatenyésztés, a marhahús luxuscikknek számított. Európából importáltak marhahúst hajókon, amit kissé megfüstöltek, sóztak és jéggel hűtöttek, hogy ne romoljon meg a hosszú út során. Mivel a hús kemény volt, mire megérkezett, ezért általában megdarálták, néha zsemlemorzsát és aprított hagymát is kevertek bele. Az importforgalom nagyrésze Hamburg kikötőjén át bonyolódott, ezért  Hamburg a jó minőségű hús védjegyévé vált, ahonnan a kifejezés kialakult.

Bizonyítottnak látszik azonban, hogy az első Hamburgert, abban a formában, ahogy most is esszük, tehát zsömlében és nem kenyérben, egy bizonyos Oscar Weber Bilby készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. Mások két kenyérszelet között kínáltak hasonlót. 1933-ban meg is nyitották ugyanitt a saját hamburgerezőjüket, mely a Weber's Superior Root Beer Stand nevet kapta. Mindent sajátkezűleg gyártottak, a  steaket, zsemlét és a gyökérsört is. Még ma is ugyanazt a grillt használják, amin korábban az első hamburgert sütötték, azzal a különbséggel, hogy fa üzemről gázosra építették át.

1904-ben, a St. Louisban rendezett világkiállításon lehetett elsőként ilyen szendvicseket kapni, bár akkor még az -er végződés nélkül, szimplán csak Hamburg-nak hívták őket. Egyes történetek szerint ez is Bilby bácsi konyhájából került ki.

1842-ben bukkant fel először a Hamburger Steak kifejezés egy amerikai szakácskönyben, amit mint darált marhahúsból készült steaket definiáltak. Ha egy ilyen szelet húst egy zsömlében vagy kenyérrel kínáltak fogyasztásra, úgy nevezték, hogy Hamburger Sandwich.

Mások azt állítják egy nyomtatott étlap alapján, hogy már 1834-ben szolgáltak fel ilyet, illetve hamburger steak-et, Amerikában, mégpedig a Delmonico étteremben, New Yorkban, ahol $0.10-et kértek érte. Sajnos a forrás megbízhatatlannak bizonyult, mivel a megnevezett étlap, amelyen szerepelt, állítólag nem létezhetett, mert a nyomda, amelynek névjegyét viselte, még nem működött 1834-ben.

A 20. század során a hamburger szó lerövidült burgerre. Míg az angolban a hamburger jelenthet egyszerűen darált marhahúst is, általában a kifejezés a zsömlés, salátás és egyéb köretekkel tálalt verziót takarja. A burger aztán sokminden mást is kifejezhet, főleg a hasonló stílusú szendvicsekre utalhat, mint például a cheeseburger, chickenburger vagy veggie burger.

Emeljük ki ebből a cheeseburgert, amelyről szintén nem tudni pontosan, hogy hol bukkant fel elsőként. Több amerikai város is verseng a címért, többek közt Denver (Colorado), Pasadena (California), illetve Louisville (Kentucky).

A cheeseburger név védjegyét állítólag egy bizonyos Louis Ballast nevére állították ki, 1935 márciusában Denverben. Itt volt neki egy étterme, a Humpty Dumpty Barrel Drive-In, ahol különféle hamburgerekkel kísérletezett és innen jött a sajtos hamburger ötlete. Bár a név az ő nevére volt regisztrálva, sosem élt a jogaival, és étterme is már a múlté. Egyes történészek vitatkoznak arról, hogy valóban meg is kapta-e a védjegyet.

Charles Kaelin és felesége Louisville-ben nyitottak egy éttermet 1934 körül. Ekkorra a normál hamburger már bevált része volt a mindennapoknak, így Kaelin kísérletezőkedvét kiélve, egy nap a konyhájában arra jutott, hogy ha sajtot tenne a fasírtra, rögtön miután kisült, milyen kellemesen megolvadna, egy vadonat új ízt kölcsönözve a hamburgernek. Ezt meg is tette és ötlete hamar nagy sikert ért el, innen terjedve el az országban.

A harmadik történet pedig az 1920-as évek közepén kezdődik, valahol Los Angeles megye északi területén. Egyesek Pasadénára tippelnek, mások kételkednek ebben. Mindenesetre egy bizonyos Lionel C. Sternberger nevéhez fűződik a cheeseburger helyi "feltalálása".

Ennyi a hamburgerről, azt hiszem, elég is lesz. Hamburgban a hamburger körülbelül annyira elterjedt, mint bárhol máshol. Olyat még nem láttam, hogy valahol ki lett volna írva: "innen ered a hamburger". A szokásos étteremláncok mellett megtalálhatóak kisebb sarki étkezdék, ahol hamburgert ehetünk (az azért a kevésbé jellemző), de akadnak amerikai diner jellegű helyek is ahol ez a  felszolgált specialitások egyike.

Az információkat nagyrészt interneten leltem, kisebbrészt itt hallottam. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hamburger.blog.hu/api/trackback/id/tr8706677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Babarum · http://babarum.hu 2008.10.10. 15:56:26

A hamburger jó!
A legjobb a "varacskos hamburger", ez általában bódékban kapható, igen nagy minőség- és ízbeli különbséggel, de ha megtalálod a jó helyeket, visszajársz! (Emlékszem, képes voltam Óbudáról rendszeresen leautózni a a Dózsa György-Thököly kereszteződésig egy jó hamburgerért. Sajnos az a bódé megszűnt.)
A gyorséttermek közül számomra a Wendy's hamburgere volt a csúcs, sajnos ez ma Magyarországon már ez sem kipróbálható. :(

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.10.10. 16:07:19

A Wendy's volt az én kedvencem is, kár, hogy megszűntek.

A Móriczon volt egy ilyen varacskosburger bódé, amíg le nem bontották. Éjjel-nappal nyitva volt és törzshely volt bulik után. A legjobb a csirkemájas burger volt... mmm... :-)

mebarak · http://www.mebarak.hu 2008.10.11. 12:27:04

Köszi az ismertetőt :) Most aztán felvilágosult lettem :) Nem is gondoltam, hogy ilyen "történelme" van :)

Manka · http://www.manqci.blogspot.com 2008.10.12. 17:35:45

Kaposváron is volt (van még?) egy hamburgerház vagy vmi hasonló nevű intézmény, millió féle finom hamburgerrel. Oda mindig vissza kellett menni, ha a városban voltunk. :)
Ami egyébként szomorú az otthoni pizza- és hamburgerkreativitás után, hogy errefelé ismernek 2-3 féle feltétet és slussz.

Snowqueen 2008.10.12. 23:44:19

Hű,ééééééééééééééééééééééhes vagyok!Egyébként én a Moszkva téri hamburgerre szavazok,isteni volt!(Most nem tudom,milyen,mert ott már rég nem ettem...)

Gerik 2008.10.13. 12:16:05

Stark az a hely még megvan. :)

Wikinger a neve. 10-06ig van nyitva. :)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.10.13. 12:21:08

Az azért lenne érdekes, mert az épületet jó ideje elbontották :-) Talán elindították megint valahol máshol, azt nem tudom, de egy jó ideig nem volt.
Azokban a hatszögletű bódékban volt, a kifele menő 7-es megállóban.

Gerik 2008.10.14. 09:15:56

fiatal vagyok én ahhoz. :)

de tudom ajánani a wikingert. nagyon jo kajákat csinálnak. :)
süti beállítások módosítása