22
01/2010
0

Harley Days Hamburg

Immár hét éve kerül megrendezésre a Harley Days Hamburgban. Ahogy az az ilyen rendezvényeknél gyakran lenni szokott, évről évre nagyobb kaliberű lett, nagy hírnévre és népszerűségre tett szert. A króm és acél varázsa sokakat vonz, öregeket, fiatalokat, kisgyermekes családokat egyaránt. Tavaly, ha jól tudom, mintegy 60000 motor és 600000 látogató tette tiszteletét a három nap alatt.

Idén is megrendezésre kerül a Harley Days, bár kisebb buktatókkal. Hamburg vezetése, melynek része a Zöld párt (Grünen) azt találta ki, hogy ez a fajta esemény nem egyeztethető össze a város által megcélzott képpel, melyszerint Hamburg az év európai környezetvédelmi fővárosa 2011-ben (europäische Umwelthauptstadt). Ekkora koncentrációban a motoros társadalom kiemelkedően környezetszennyező, valamint a zajszint is az elviselhető fölé emelkedik, a környéken lakókat zavarja. Erre hitatkozva tehát egyszerűen nem engedélyezik a rendezvényt 2010-ben és 2011-ben.

Erre mondja azt mindenki, köztük én is, hogy lószar tejföllel. A motorok így is, úgy is mennének, még talán többet is, mint a rendezvény keretében, ahol az idő túlnyomó részét a nekik kijelölt terepen szép sorban leparkolva töltik, hogy a látogatók megfelelő mennyiségű nyálat elcsorgathassanak (amit remélhetőleg a helyben vásárolt sörrel pótolnak).

Nyilván akad néhány motoros felvonulás, megnyitó, záró ünnepség, ilyesmi, amikor egyszerre mind nekiindul. Ilyenkor tény, hogy elég hangos tud lenni a dolog, bár én el tudok képzelni ennél sokkal kellemetlenebb zajt is. Mégis, egy ilyen felvonulás nem áll meg sehol hosszabb ideig, hogy az ott lakók komolyabb hallássérüléseket szenvedjenek. Eltarthat 10-20 percig is, amíg mindenki elvonul és talán a kiinduló és célpontoknál húznak egyszerre egy kövéret, hadd szóljon, de kérdem én, ki nem bírja ki azt a fél-egy órát, amíg ennek vége?

A környezetszennyezés, CO2 kibocsátás is olyan légbőlkapott érv, ami előtt a legtöbb hamburgi értetlenül áll. Nem édesmindegy, hogy azok a motorosok itt, vagy másutt motoroznak? Biztosan van egy csomó járgány, amit csak erre az alkalomra hoznak ki a gyűjteményből, de azokat 100% nem is fogják Hamburg utcáin széthajtani. Ezt is, mint mindent mostanában, a környezetvédelemre és a globális felmelegedésre fogják.

Rengeteg kezdeményezés indult aláírásgyűjtésre és más támogató akciókra. Többek közt a legnagyobb helyi rádiók fogtak össze egy ilyenben, de hamburgi kerületek, illetve nagyon közeli települések polgármesterei is biztosították támogatásukról a szervezőket. Az ügyben tapasztalható aktivitáshullám is mutatja, hogy mennyire széles körben népszerű rendezvényről van szó, amely nem utolsó sorban komoly bevételi forrás is a város számára.

Egyelőre nem tudni, hogy az idei Harley Dayst sikerül-e mégis Hamburgban tartani. 2010-ben már valószínűleg nem, de még van esély az aláírásokkal 2011-re elérni valamit. Én remélem, hogy idén is sikerül, le is töltöttem egy aláírásgyűjtő ívet és már 5 aláírást sikerült is rá szerezni :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hamburger.blog.hu/api/trackback/id/tr91693193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása