01
10/2008
8

Evészet

Valahol már találkoztam vele, most pedig Euthymia blogján is olvastam, és ezáltal leküzdhetetlen késztetést éreztem, hogy magam is csatlakozzak, a Very Good Taste blogon megjelent százas listát. Ez egy különleges ételekből készült lista, amelyen, a felszólítás szerint, meg kellene jelölni, amit az ember maga is evett már, ilyenmód a mindenevőség mértékére derül belőle fény. Vastagítással jelöljük az olyasmiket, amit már fogyasztottunk életünkben, áthúzással pedig azokat, amiket nem is szeretnénk. A kettő kombinálható.

Az én listám tehát:

1. Vadhús
2. Csalántea - nem hatott meg nagyon
3. Huevos rancheros (Mexikói reggeli, alapverzióban sült tojás tortillával és csípős paradicsom-salsával)
4. Tatár beefsteak
5. Krokodil  - még nem, de alkalomadtán kipróbálom
6. Véres hurka
7. Sajt fondü - fincsi
8. Ponty
9. Borscs - régen volt már, de nem volt rossz
10. Baba ghanoush (Padlizsánkrém az arab országokban)
11. Tintahal - mit tegyek, szeretem az ilyen tengeri herkentyűket
12. Pho (Vietnámi húsleves, igen gazdagon)
13. Mogyoróvajas-dzsemes szendvics - így együtt még nem próbáltam
14. Aloo gobi (Indiai fűszeres burgonya- és karfiolcurry)
15. Hot dog utcai árustól
16. Epoisses (Francia, eredetvédett sajt tehéntejből) - szeretem a sajtokat és ettem is sok érdekeset, de hogy pont ilyet ettem-e, nem tudom...
17. Szarvasgomba
18. Gyümölcsbor nem szőlőből – eper, alma megvolt
19. Cha siu baau (Kínai sertéshúsos gőzölt tésztabatyuk Kantonból)
20. Pisztáciafagylalt – Az Október 6. utcában lehet kapni, nagyon jó!
21. Heirloom tomatoes (Paradicsomfajta)
22. Friss, vad erdei gyümölcsök
23. Foie gras (Libamáj) - magyar libamáj volt már
24. Rizs babbal
25. Disznósajt – régen évente jártunk disznót vágni
26. Scotch Bonnet paprika (A világ legcsípősebb paprikafajtája) - pont ilyet nem kóstoltam, de van itthon egy üveg Blair's Jersey Death Sauce. Na, az kemény :)
27. Dulce de leche (Spanyol tejalapú, szirupos, sűrű édesség)
28. Osztriga
29. Baklava (Az arab és a kaukázusi konyhákból származó sütemény, rétestésztához hasonló tészta mézes dióval, csonthéjassal töltve) – Fincsi
30. Bagna càuda (Itáliai, Piemonte-ból származó, fondühöz hasonló specialitás, melyben nyers zöldségeket mártogatnak egy fokhagymás, olajos mártásba)
31. Wasabi borsók – nyami
32. Clam chowder in a sourdough bowl (Amerikai sűrű, krémes kagylóleves cipóban tálalva)
33. Sós lassi (Indiai hűsítő, joghurtos ital, édes változatban is ismert)
34. Sauerkraut (Savanyúkáposzta)
35. Root beer float (A Root beer egy Amerikában népszerű, a szasszafrász (Sassafras albidum) nevű fa gyökeréből készült, kissé gyógynövényre emlékeztető, alkoholmentes üdítőtal. A "float" változatnál egy gombóc vaníliafagyit tesznek a root beer-hez.)
36. Konyak vastag szivarral
37. Clotted cream tea (Angol étkezési forma, melynél teát, zsömleszerű süteményt, sűrű tejszínt és lekvárt szolgálnak fel.) - in The Goring hotel
38. Vodka jelly/Jell-O (Amerikai, zselatinnal készült remegős, gyümölcsös, vodkával dúsított édesség)
39. Gumbo (A cajun konyha specialitása, egyfajta gazdag, csípős rizses húsos egytálétel, többfajta hússal és tenger gyümölcseivel.)
40. Ökörfarok
41. Kecske curry
42. Egész rovarok
43. Phall (Dél-indiai, még a vindaloo-nál is csípősebb curry)
44. Kecsketej
45. Maláta whisky legalább húszezer forintos üvegből - nyami nyami
46. Fugu (Japán gömbhal, melynek bőre és belsőségei mérgezőek, csak speciálisan kiképzett szakácsok készíthetik)
47. Chicken tikka masala (Indiai csirkefogás, melynél előzőleg pácolt és kisütött csirkedarabokat fűszeres paradicsommártásban megpárolnak) – volt néhány indiai kollegám, akik főztek tradícionálisan az irodában. Az élmény vegyes, a chicken tikka viszont nagyon fincsi volt.
48. Angolna
49. Krispy Kreme doughnut (Amerikai, doughnut-ot árusító lánc)
50. Tengeri sün
51. Kaktuszgyümölcs
52. Umeboshi (Japán, barackra emlékeztető gyümölcs, mely egy hosszantartó erjedési folyamatnak köszönhetően rendkívül sós és savanyú is egyben)
53. Abalone (Kagylóra hasonlító tengeri, vegetáriánus életmódot folytató fülcsiga)
54. Paneer (Indiai, sütésre alkalmas sajt, mely Ázsiában több helyen is elterjedt)
55. McDonald’s Big Mac Meal – Az elsőt még az első mekiben a Váci utcában
56. Spätzle (Galuska, mely ilyen néven a dél-német, sváb, bajor és osztrák régiókban használatos)
57. Martini-koktél
58. 8% fölötti alkoholtartalmú sör - hajaj, Belga Bush Beer, 12%
59. Poutine (Kelet-Kanadai fast food-specialitás, mely sültburgonyából, sajtból és barnamártásból áll)
60. Szentjánoskenyérfa chips
61. S'mores (Amerikai találmány, sült pillecukor és csokoládé két réteg kréker között)
62. Borjúmirigy - yikes!
63. Kaolin - az nem valami ásvány?
64. Currywurst (Német specialitás, currys paradicsommártással leöntött, felvágott sült kolbász)
65. Durian (Ázsiában honos, nagyméretű, tüskés, illatra és kinézetre nem túl vonzó gyümölcs)
66. Békacomb
67. Beignet, churro, fried dough vagy funnel cake (Fánkszerű sütemény - olajban sült, hosszúkás sütemény - elefántfül formájú fánkszerű sütemény - olajban sült, kerekre formázott fánkcsíkok )
68. Haggis (Skót specialitás, belsőségeggel töltött juhgyomor) - au
69. Fried plantain (Nyersen élvezhetetlen banán, melyet főzni vagy sütni kell)
70. Chitterlings, vagy andouillette (Amerika déli részének specialitása, főtt sertésgyomor -  francia, sertésgyomorból és -bélből készült kolbász ) - ilyen gyomros dolgokat inkább ne
71. Gazpacho (Spanyol hideg, nyers zöldségekből összeállított, sűrű, pépszerű leves)
72. Kaviár and blini (Orosz, hajdinalisztből készült, kisebb méretű palacsinta)
73. Louche absinthe (Az abszint egy gyógynövényekből készült, zöldesszínű, magas alkoholtartalmú, kesernyés ital, melyet gyakran rituális keretek között isznak. A Louche-hatás víz hozzáadásával opálossá teszi az italt. )
74. Gjetost, vagy brunost (Norvég barnásszínű, kissé karamellre emlékeztető sajt)
75. Roadkill (Úton elütött állatok) – he? vannak akik megeszik?
76. Baijiu vagy shaojiu (Kínai, magas alkoholtartalmú gabonapárlat)
77. Hostess Fruit Pie (Amerikai, gyümölcsös lepényt árúsító lánc)
78. Csiga
79. Lapsang souchong (Kínai, feketeteából készült füstös ízű tea)
80. Bellini (A Harry's Bar tulajdonosa által kreált koktél, mely őszibarack-püréből és proseccoból, vagyis olasz pezsgőből áll)
81. Tom yum (Erediteg thaiföldi, csípős, kissé savanykás leves, melyet többnyire garnélarákból, de akár csirkéből is készítenek)
82. Eggs Benedict (New Yorkban feltalált specialitás, melynél alapverzióban egy keresztben félbevágott muffinra buggyantott tojást, bacont és hollandi mártást tesznek, de mára már igen sok változatban létezik)
83. Pocky (Európában Mikado) (Japán csemege, csokoládéba mártott ostyarudacskák)
84. Kóstoló-menü egy háromcsillagos Michelin étteremben
85. Kobe marha (Japánban speciális körülmények között tenyésztett, Wagyu fajta, a világ legdrágább szarvasmarhája)
86. Nyúl
87. Gulyás
88. Virágok
89.
90. Criollo csoki (Venezuelai és equadori, a világ legnemesebb kakaóbabjából készült csokoládé)
91. Spam (Amerikai fűszeres, dobozos darált hús, neve a Spiced Ham rövidítéséből ered)
92. Puhapáncélos rák
93. Rózsa harissa (Észak-afrikai fűszeres chilipaszta)
94. Harcsapaprikás - túrós csuszával...mmmmm...
95. Mole poblano (Mexikói, sokféleképpen készíthető csípős mártás, melybe temérdek fűszert és cukor nélküli csokoládét is tesznek)
96. Bagel és lazacfilé
97. Lobster Thermidor (Francia étel, homár thermidor módra, melynél a homár húsát tojássárgájával és brandyval keverik össze)
98. Polenta (Észak-olasz főtt kukoricakása, hasonlatos a puliszkához)
99. Jamaican Blue Mountain coffee (Jamaicában, 1800 méter magasan termesztett speciális Arabica-kávéfajta, a világ legdrágább kávébabja)
100. Kígyó

40 a 100-ból :-)

Címkék: játék kaja

A bejegyzés trackback címe:

https://hamburger.blog.hu/api/trackback/id/tr65690348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Euthymia · http://lapszelen.freeblog.hu 2008.10.01. 13:19:42

Ez tettszett: tradicionálisan főztek az irodában :) :)
Jó kis illat lenghette be az előteret :)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.10.01. 14:34:44

Ne is mondd :-)
És tradícionálisan is fogyasztották, amit főztek. Szerencsére mi kaptunk evőeszközt :-)

Euthymia · http://lapszelen.freeblog.hu 2008.10.01. 16:37:22

kis golyócskákká gyurmázták?! én, mikor először láttam, kicsit megdöbbentem, pedig akkor már hallottam róla...

Manka · http://www.manqci.blogspot.com 2008.10.02. 01:41:05

Mire eljutottam a 62. pontig, már nagyon megijedtem, hogy te tényleg mindent eszel. Disznósajtot sem, vagy csak a "külföldi" gyomrok nem jönnek be?

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.10.02. 09:16:42

Euthymia: jaja, pont úgy. Mindent kézzel :)

Manka: Disznósajtot szeretem, bár már nagyon régen nem ettem. A héját nem ettem meg mondjuk sosem :)

Airnold · http://volvosagok.blog.hu/ 2008.10.03. 21:57:28

Pedig a haggis zseniális dolog, kicsit májashurkára emlékeztet az íze...
A roadkillről meg csak annyit, hogy éjszaka vezetsz, elédugrik egy vaddisznó...kocsi összetörik, malac megpusztul...te becsületes vagy, hívod a rendőrt, ő az erdészt, aki elviszi, lejelenti, majd vadpecsenyét csinál belőle...
Friss vadhús, csak nem puskával, hanem verdával ölik meg...nem sok különbség van, azt hiszem... :)

Airnold · http://volvosagok.blog.hu/ 2008.10.03. 21:58:15

Viszont a bogarak nem áthúzása nekem simán főben járó bűn, öejj...

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.10.05. 14:03:25

Végül is így leírva tényleg nem sok a különbség. Az ellenszenvem inkább onnan ered, hogy magam is láttam már ilyen balesetet, ami nem nézett ki nagyon étvágygerjesztően... Talán az egymásba passzírozott belső szervek eltávolítása után marad még némi klopfolt színhús, amit ki lehet sütni, miután a szilánkokat eltávolítottad belőle :)

Akkor már inkább a bogarak. :)