07
10/2008
12

Navigon 7110 vs TomTom Go 510 TMC Edition

Korábban írtam róla, hogy Dániában ellopták a GPS navigációs készülékünket, ami egy TomTom Go 510-es modell volt. Ehelyett nemrégiben beszereztünk egy Navigon 7110-est, amit az elmúlt két hétben nyúztam mindenféle szempontból. Bár a Tomtom már nincsen a birtokomban, elég sokat használtuk, hogy emlékezetből is fel tudjak idézni annyit, ami alapján össze tudom hasonlítani a Navigonnal.

Árban talán nem érdemes összehasonlítást végezni, hiszen TomTomot elég régen vettük már, akkoriban még mások voltak az árak. Majdnem kétszer annyiba került akkor, mint a Navigon most, és jóval kevesebb térképet adtak hozzá. Nem volt ingyenes update lehetőség sem, mint példásan a Navigonnál.

Első benyomásaim a Navigonról igen jók voltak. A neten olvasottakkal ellentétben az alapfelszereltséggel is elégedett voltam, védőtok ugyan nincs benne, de volt egy kis rongy zacsi, ami megteszi, amíg beszerzünk valami jobbat. A TomTomnak egy sokkal szebb és praktikusabb tokja volt, annak nem kellett külön ilyesmit venni. A szokásos kábelek mellett (autós és hálózati töltő, TMC, USB) egy két Gigabyte-os kártyán voltak hozzá a térképek, amely nem bizonyult elegendőnek, de erről majd később. A dobozon egy matrica hirdette, hogy 30 napig jogosult vagyok a legfrissebb térképeket ingyen letölteni, ami elsőre nagyvonalú kedvezmény (a teljes térképszett ugyanis 99€).

Dizájnt tekintve egyértelműen a Navigon a nyerő, kecses, lapos kütyü, nagy kijelzővel, fényes fekete kerettel. A TomTom ezzel ellentétben egy bumszli volt, úgy nézett ki, mint egy kisképernyős, képcsöves autós tévé. A cuppantós tartókar is sokkal szebb és sokkal stabilabb, mint a TomTomé volt. Tehát itt sem tudom alátámasztani a sokhelyen olvasható panaszokat, melyek szerint a Navigonos tartó instabil és könnyen leesik. Ez elsőre úgy odaszívta magát a szélvédőhöz, hogy szerintem kapaszkodni is lehetne benne. Nagyon fancy a kinézete is. Talán az lehetett a gond a panaszosoknál, hogy nem tudták rendesen felrakni az üvegre, vagy nem volt elég tiszta. A TomTomos cuppantó ezzel szemben valóban instabil volt, több alkalommal le is esett, és nem csak röviddel azután, hogy feltettem (esetleges userhiba miatt), hanem véletlenszerűen, időnként egyszer gondolt egyet és eleresztett. Ez egy kevéssé megnyugtató érzést kölcsönöz, különösen olyankor, amikor az ember 160-al előz a belső sávban. Viszont annyiban jobb volt, hogy mindenféle kábeleket erre kellett kötni, nem a kütyüre magára, így az egész setupot ott lehetett hagyni kábelestül az autóban úgy, hogy a TomTomot akasztottam csak le róla.

A szoftvertámogatás mind a kettőnél elég jó volt, bár a TomTom program barátságosabbnak és funkciógazdagabbnak tűnik nekem, mint a Navigon Fresh. Ez utóbbi külsőre nagyon szépen meg van csinálva, belsőre azonban akadtak problémáim vele, mint az a korábbi postomból kiderül. Ugyanitt említettem meg a telefonos segítségnyújtás minőségét is, ami csapnivaló. TomToméknál szerencsére nem kellett ilyesmit igénybe vennem, így nem tudok nyilatkozni a minőségéről sem.

Az furcsa volt, hogy az ingyen letölthető teljes Európát tartalmazó térképkészlet nem fért rá a mellékelt kártyára, így be kellett szerezni egy 4 Gb-os SD kártyát. TomTomnak egy 512 Mb-s kártyája volt és azon volt neki Nyugat-Európa.

TomTomnak valami saját rendszere van, míg Navigon társa Windows CE-t futtat. Ennek ellenére egyik sem startol sokkal lassabban a másiknál. A Navigon alapesetben nem kapcsolódik ki, ha megnyomjuk a gombját, hanem csak egy készenléti állapotba kerül. Ez nem tudom még pontosan, meddig fenntartható, meddig bírja az akku, eddig mindenesetre nem volt vele komolyabb baj. A teljes kikapcsoláshoz a gombot 6 másodpercig nyomva kell tartani. Ilyenkor értelemszerűen a bekapcsolás is tovább tart.

Beállításokat tekintve szerintem mindkét készülék hasonlóan sokrétű. Két komolyabb különbség tűnt fel eddig: Az egyik, hogy TomTomnál lehetőség volt a térkép színsémájának beállítására, míg ilyet Navigonban nem találtam. A másik pedig, hogy a nyelv beállítás TomTomnál nem volt hatással a hangra, azt külön lehetett állítani. Tehát például olyan kombináció, hogy német menü és angol hang minden további nélkül megoldható volt. Ezt a Navigon nem tudja, itt, ha németet állítok be, akkor minden német lesz. TomTomhoz lehetett extra hangokat is installálni, ami jópofa funkció (nálunk John Cleese futott). Navigon ilyet sem tud, bár van egy ilyen beállítási lehetőség, egyelőre csak a standard hang választható, és nem is találtam letölthető hangfileokat.

Menüfelépítése szerintem a Navigonnak szimpatikusabb, áttekinthetőbb. TomTom sem volt rossz, de ott néha egyes beállítások nem voltak egészen logikus és könnyen megtalálható helyen.

Bevetésen a jó öreg TomTomot természetesen sokkal többet teszteltem, mint eddig a Navigont, így nem tudok teljes képet festeni az eltérésekről. Tény, hogy komoly problémánk nem volt vele sosem. Két alkalommal vallott kudarcot. Egyszer Budapesten a Király utcába akartunk menni és majdnem kivitt minket Újpestre, sehogy sem tudtuk beleverni a csipjeibe, hogy merre is kellene menjen. Aztán amikor már ott voltunk, akkor el tudtuk menteni a pozíciót és nem volt több gond. Aztán Dániában sem volt egészen a helyzet magaslatán, de ez inkább a térképei hiányosságának tudható be, ugyanis Dánia nem volt benne, csak főútvonalak szintjén.

Új Navigon barátomat még csak Hamburgon belül volt szerencsém tesztelni, néhány hosszabb, és több rövidebb út alkalmával. Az élmény teljesen pozitív. A térképek részletesek, egy csomó minden rajta van, a sarki trafiktól kezdve, gyógyszertárakon át a benzinkutakig, márkával, áruházláncnévvel, tulajdonossal együtt. A navigáció pontos és gyors az útvonalszámítás is. Kicsit talán zavaróan sok dolog tűnik fel a térképen, azok is elég kis betűmérettel jelennek meg, amelyeket menet közben olvasgatni veszélyes. TomTom itt letisztultabb és áttekinthetőbb volt, bár talán ez arra vezethető vissza, hogy a térképei nem tartalmaztak annyi információt.

TomTom is és Navigon is elég hamar megtalálta a műholdakat. TomTomnál kissé kiszámíthatatlanul, alkalmanként előfordult, hogy akár 5-10 percig is keresgélt és nem csak akkor, ha több, mint egy héten át ki volt kapcsolva. Ilyesmit egyelőre Navigonnál még nem tapasztaltam. Rögtön az első bekapcsolásnál elég hamar vette a jeleket.

Egy picit úgy érzem, TomTom gyorsabb volt az útvonalszámítást illetően, bár nem számottevően. Mind a kettővel elsütöttem, hogy itthon állva megadtam a budapesti címem, hogy navigáljon oda. TomTom hamarabb megküzdött a feladattal, és egy menetben meg is volt vele. Navigon először végez egy számítást, majd felajánlja, hogy visszaléphetek, vagy indíthatom a navigációt. Ha elindítom, akkor megint gondolkozik egy darabig, és csak elég soká áll neki a tényleges navigálásnak. Gondolom itt újra számít egy útvonalat.

TMC-t csak TomTommal volt szerencsém eddig tesztelni. Ott működött, bár talán ha kétszer akadt olyan alkalom, hogy valóban haszna is volt. Mindkét készüléknél a TMCnek egy külön antennát kell bedugni, ami a kábelsaláta faktort némileg megnöveli, de ez legyen a legnagyobb baj.

Mindent összevetve, és a supporttal való szenvedéstől eltekintve, elégedettek vagyunk eddig Navigonnal is, jó választásnak tűnik. Mondjuk a supportnak majdnem sikerült elérnie, hogy visszaküldjük és mégis visszatérjünk a TomTom megszokott világába, de aztán csak kitartottam és úgy tűnik, megérte.

A bejegyzés trackback címe:

https://hamburger.blog.hu/api/trackback/id/tr51699862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Euthymia · http://lapszelen.freeblog.hu 2008.10.07. 10:58:56

szia, pont miután mondtam, hogy eddig bajunk nem volt vele, a Zuram letöltötte a legfrissebb térképet és képzled, a behajtani tilos felé akart már kétszer is vinni minket. A régi térkép nem csinált ilyet! Ezen kicsit most meglepődtünk...
Azért örülök, hogy neked is tetszik :)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.10.07. 14:00:21

Ilyet velem még nem csinált, de neten olvastam, hogy másokkal is megesett. Remélem, hogy nálam nem nagyon erőlteti majd...

mebarak · http://www.mebarak.hu 2008.10.07. 14:19:52

Hú, már akkor is durvának találtam, amikor írtad, hogy ellopták :S Nagyon drágák... Nem is szabad kocsiban tartani őket, illetve ott hagyni!
Egyébként nem vagyok annyira tisztában a modellekkel, de manapság a mostaniak már majdnem mindent tudnak, amire egy átlag használónak szüksége van! ;)

Amby · http://theitalianjob.hu 2008.10.07. 14:53:44

Hát én biztos elfogult vagyok mobiltelefonok irányába, de nem vennék már külön GPS készüléket.

Katica mobilja max. fél percet szokott gondolkodni a GPS koordinátán, a térképek teljesen ingyen vannak (az egész világon), a térkép-frissítések automatikusan érkeznek. (A hangos navigáció kerül pénzbe.)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.10.07. 15:49:51

@Amby: Több tényező is közrejátszott itt. Az egyik, hogy egy autónk van a családra és általában váltva használjuk, hol én, hol asszonyka. Ha ő megy valahova, és mondjuk az én telefonom tud navigálni, akkor vagy nem kap GPS-t, vagy én maradok mobil nélkül. Én egy céges mobillal rendelkezem, aminek nincs GPS-e. Most vagy veszek magamnak egy független készüléket és belerakom a céges kártyám, vagy két telefonnal rohangálok.
Még egy ilyen mobilt venni asszonykának meg nem tudom, hogy megéri-e. Még ha ő ilyen kütyümegszállott lenne, talán, de minek bonyolítani.
Szóval jó ez így, családos embereknek :-)

@Mebarak: Nem az autóból lopták ki, hanem a házból :-) Sosem szoktuk az autóban hagyni, max a tartóját.

En3r6y52 · http://www.mini-world.hu 2008.10.08. 07:18:58

Én eddig navigációval csak akkor jártam úgy, hogy egyirányúba vitt be, amikor véletlenül gyalogos közlekedésen felejtettem a beállítást. Eltelt vagy fél óra mire össze-vissza forgolódás és anyázás után rájöttem, hogy mi a baj.

Gyurci · http://gyurciblogja.blogspot.com/ 2008.12.06. 07:23:14

Szia. Szerintem nem szerencsés két készüléket összehasonljtani, melyek közül az egyik már kifutó(kifutott) típus, a másik pedig még kapható. Már van TT GO 530 és TT GO 540 is. Ugyan néhány hete a navigonnak is
van újabb készüléke, Navigon 7210 néven. A GO 510 óta a térkép, és a térképfrissítés is sokat fejlődött, bár a lefedettség még rosszabb mint az IGO vagy a Garmin esetében. A Budapesti és a Hamburgi teszt összehasonlítása hamis eredményt ad, esetleg egy Budapest-Budapest avagy egy Hamburg-Hamburg összehasonlítás jobb lett volna. Amúgy a 7110 tényleg jó kütyü, bár 7210 a keretnélküli kijelzőjével igen nagyot üt. Az egyetlen hátránya a 80% diszkont áras frissítése, ellentételezésként 3D-s épületeket kapunk.

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.12.08. 09:04:23

Szerintem meg ez van. Telejesen mindegy, hogy mi van most és mi nincs. Nekem ez két készülék volt a birtokomban és úgy gondoltam, hogy érdekes lesz a kettőről együtt írni.

Ez itt nem egy technikai magazin, sorry :)

Gyurci · http://gyurciblogja.blogspot.com/ 2008.12.09. 18:45:31

Igazad van. Érdekes volt, és élvezetes is. Csak nem összehasonlításképpen.:) De azért jól szórakoztam. Amúgy nem kötözködni akartam. :)

Mari0101 2008.12.19. 19:29:53

Üdv mindenkinek!
Kérdezném hátha tudjátok. Tegnap vettünk egy ijen gps készüléket. Lehet hogy mára el is romlott? No nem hitelt rontanék neki csak lehet ügytlenek vagyunk hozzá. Lemerült és bekapcsolás után a képernyőjén a földet ábrázoló kép jelenik meg és onnan sehova. Tudja valaki mit rontottunk el?
Köszönöm.

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.12.19. 19:46:45

Ha lemerült és kikapcsolta magát, akkor is el kellene indulnia rendesen. Próbáld meg esetleg megint teljesen kikapcsolni, azaz 6 másodpercig nyomni a kikapcsológombot, majd újra be. Ha ez sem segít, akkor még mindig lehet resetelni, van az alján erre egy kis nyílás, ahova tűvel lehet benyúlni, talán az segít. Ha ez sem, akkor nincs több ötletem sajnos, hívjátok fel a supportot.
Sok sikert :)

Mari0101 2008.12.19. 19:58:52

Nagyon köszönöm. A reset bejött és elindult.
süti beállítások módosítása