01
12/2008
10

Snow Dome Bispingen

Jobb dolgunk nem lévén, Vasárnap elmentünk az egyik szomszéddal és annak az 5 éves fiával síelni. Hét eleje óta tervezgetjük és bár az ötlet tetszett, kicsit tartottam tőle, hogy az én fiam, aki 4 éves lett épp, nem nagyon fogja értékelni. Nem igazán akart biciklizni és görkorizni sem, az volt az érzésünk, hogy az olyan dolgokhoz, amiket meg kell tanulni és nem megy elsőre, nem mindig van türelme, ideges lesz és elutasítja. Na, valami ilyesmire számítottam Vasárnap is, de szerencsére nem következett be.

Ja, hogy síelés. Errefele ugye nincsenek hegyek, így jobb híján maradt a két, közelben található, zárt sílétesítmény egyike. Mindkettő gyakorlatilag egy fedett sípálya, amely akár nyáron is használható. Komoly elhatározásunk nem volt, így véletlenszerűen a bispingenit választottuk.

Nincs messze Hamburgtól, körülbelül 40 percnyi autózás ajtótól ajtóig. Könnyen megközelíthető, az A7 autópálya mellett, közvetlen a Schumacher féle gokartpálya szomszédságában található. Az időjárás borzalmas volt, köd, hideg, havaseső és mindent átható nedves szürkeség jellemezte. Ideális alkalom valamilyen fedett helyen gyakorolható elfoglaltsághoz. Még akkor is, ha benn -2 fok van.

Nem volt konkrét elképzelésem, hogy mire is számíthatok, nem bújtam előre a prospektusokat adatok után kutatva. Így aztán meg is lepett, hogy belülről milyen nagy a pálya, holott a kettő közül ez a kisebbik. Nyilván így sem helyettesíthet egy kellemes hegyi gleccsersípályát, de azért egy napra elugrani csúszkálni, tanulni, gyakorolni pont jó.

A fő pálya, ami az épület nagy részét kiteszi, felül 60, alul 100 méter széles és 300 méter hosszú, 37.2 méter szintkülönbségen 9 és 20 % között váltakozik a lejtése. Jobboldalt, nagyjából a szélesség egyharmadát igénybe véve, egy extrém sportoknak kialakított rész van mindenféle ugratókkal, korlátokkal és más hasonlókkal. Efelett halad a 6-üléses Dallmayr sílift, pont olyan, amiket hegyeken is látni. Baloldalt van kialakítva, a maradékot nagyrészt elfoglaló lesikló rész. Azért nagyrészt, mert a legszélén még van egy együléses, tányéros lift is.

Emellett van egy kisebb pálya is, ami kifejezetten kicsiknek, illetve nagyon kezdőknek ajánlott. Itt folyt az oktatás is. Ez a főépület melletti kisebb részben van kialakítva, közvetlen átjárással a nagy pályára. Talán negyed olyan hosszú, és sokkal enyhébb lejtő, mint a másik. A jobboldalán egy futószalagos "lift" van, amivel könnyen boldogulnak még kisgyerekek is.

A havat 13 hóágyú biztosítja, amelyek a plafonon lógnak. Állítólag napi 50 köbméter havat tudnak generálni. A hó jó minőségű, nem jeges. Két ratrak / Pistenbully gondoskodik a hóról éjjelente. Őket nem lehetett látni, gondolom valahol kívül parkoltak.

Ha nincsen valamilyen felszerelése valakinek, akkor itt mindent lehet bérelni helyben. Síruhát, bakancsot, lécet, botot, sisakot, stb. Ez nagyon jól hangzik elsőre. Praktikus is, ha kisgyerekről van szó, nem kell évente új felszerelést venni. Nekem van mindenem, kivéve lécet és botot, ezek otthon maradtak Magyarországon. Amúgy is elég régiek, így ideje lenne újakat vennem. Amikor kérdezték, hogy akarok-e bérelni valamit, akkor mondtam, hogy igen, lécet és botot legyenek szívesek felszámolni. Hát bakancsom van-e. Mondtam, hogy van. Mióta síelek? Mondom már régóta, de az utóbbi 6-7 évben nem voltam. Ah, akkor biztos a bakancsom is régi, és azt javasolja, hogy inkább béreljek egyet, mert a műanyag alkatrészek elfáradásából komoly balesetek adódhatnak. Még egy példát is mutatott, hogy mi törik el és hol... Kicsit vonakodtam igent mondani, de hát ő a szakember, így belementem és kértem azt is.

Nos, azt hiszem soha többé nem esem ebbe a hibába. Nem mondom, hogy gáz volt a bakancs, amit kaptam, külsőre egész okénak tűnt. Belülről se nézett ki rosszabbul. De az a szag. Ú, atyaisten, na azt nem szeretném mégegyszer. Aki síelt már, tudja, hogy bizony megizzad az ember lába, akármilyen hideg is legyen. Nem akarom tudni, hogy hány ember viselte előttem a bakancsokat, de erős volt a gyanúm, hogy sok, és hogy nem nagyon törődtek a tisztításával. Igazából az egész öltözőrészben ez a csípős alapszag terjengett, szemmel láthatóan sokan döntöttek úgy, hogy itt bérelnek bakancsot.

Amikor visszaadtam a bakancsot a végén, megrémülve láttam, hogy a faszi fogja és simán visszateszi ugyanoda, ahonnan kiadáskor levette. Semmi tartó a tisztításra, fertőtlenítésre, szárításra váró bakancsoknak, vagy ilyesmi. Egyszerűen visszatette ugyanoda. Nem ismerem a rendszert, de gyanús. Legközelebb biztosan a sajátjaimat húzom fel, ha még nem sikerült újat szerezni, akkor a régieket, amíg le nem foszlanak a lábamról.

Mivel a fiam még sosem síelt, számomra nem nagyon adatott meg a síelés lehetősége. Aminek viszon nagyon örültem, hogy ő nagyon jól csinálta, annak ellenére, hogy először volt a lábán síléc. Kanyarodni nem nagyon tudott még magától, sem fékezni, de egyenesen egész jól csúszott, amíg meg nem ijedt a sebességtől és el nem esett. Maga kérte, hogy engedjem egyedül, fenn a nagy lejtő tetején. Eleinte a kis lejtőn csúszkáltunk, én bakancsban futottam mellette, ő meg a kezem fogva síelt. Próbáltam magyarázni neki, hogy hogyan tartsa magát, de persze nem sokat segített.  Mindenesetre élvezte és 4-5 csúszás után úgy is gondolta, hogy ő mostmár elég jó, menjünk fel a nagy pályára.

Fel is csatoltam a lécem és irány a sílift. Kicsit féltem, hogy hogy veszi az liftre való felülést, de mintha mindig is ezt csinálta volna. Kellett neki azért segíteni, hogy rendesen rá tudjon ülni az ülésre, de semmi ijedtség, sírás, hiszti nem volt. Még akkor sem, amikor elemelkedtünk és a lábunk a levegőben lógott. Itt persze nincs olyan, hogy 100 méter  sziklás szakadék, vagy erdő van alattunk, de azért elég magas, külösen egy ilyen kis emberkének :).

Lecsúszni többféle kombinációban próbáltunk. Az egyik, hogy az oldalra kitartott botba kapaszkodik a gyerek és így megyünk együtt. Ez nem jött be annyira, mert még nem tudja a léceit annyira kontrollálni és megesett többször, hogy összeakadtak a léceink, ahogy én hóekében fékeztem. A másik megoldás jobban bevált, hogy én terpeszbe álltam, ő pedig a lábaim közt haladt, a kezemmel pedig tartottam. Ennek ugyan megvan az a veszélye, hogy ellustul és hagyja magát tartani, de azért ha folyamatosan mondtam, hogy mit csináljon és csak lazán tartottam, egész hosszú szakaszokat tudtunk megtenni. Mint mondtam, a végén teljesen egyedül is csúszott egy fél pályányit. :)

Kellemes volt, praktikus, hogy közel van. el is terveztük, hogy január vége felé megint megyünk. 1-2 év, és ha így haladunk mehetünk fekete pályázni Svájcba :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hamburger.blog.hu/api/trackback/id/tr100797529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Babarum · http://babarum.hu 2008.12.02. 04:33:33

Ez jó lehet! Benti képeket nem csináltál? Esetleg videót a csúszásról? :)
Egy módszer, amit még Bánkúton láttam sok évvel ezelőtt: A kb. két éves, járni alig tudó kislány hasított apuci előtt két méterrel, derekán egy öv, arra kötve egy kötél, amit apuka tartott. :)

sylverdevil · http://sylverdevil.hdweb.info 2008.12.02. 07:30:32

nahát, azt hittem, hogy ilyen csak dubaiban van.
remélem van bent hütte is fincsi germknödellel meg kaiserschmarnn-nal ;)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.12.02. 09:24:27

@Babarum: Néhány képet csináltam, de menet közben nem nagyon volt rá lehetőségem, mind a két kezem foglalt volt :) Amiket csináltam, azok is általában elég szarok lettek. A jobbakból tettem fel néhányat. :)
A madzagos módszert majd kipróbálom, erre nem is gondoltam :)

@Sylverdevil: Itt a környéken, 1óra autóút sugárban, kettő is van :). Hüttét próbáltak imitálni, de a hangulatot nem sikerült reprodukálni. Nem is lehet :)

Babarum · http://babarum.hu 2008.12.02. 09:25:08

@sylverdevil: +Fritatensuppe+Almdudler! :) (Persze ez mind Ausztria :)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.12.02. 09:52:48

Kasnockeln :D (nemtom pontosan, hogy írják Ausztriában, de valahogy így)

Babarum · http://babarum.hu 2008.12.02. 14:23:27

@St4rk: Annak tudod mi lehet a neve magyarul? Gáznudli! Esetleg gáznokedli? :)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.12.02. 14:28:56

@Babarum: :DD
Az sajt, osztrák hegyi nyelvjárásban, de a te verziód is kétségtelenül érdekes lehet :D

Manka 2008.12.03. 01:42:46

2010-ben Vancouverben lesz a téli olimpia. Szerintem már indulhat :)

Mebarak · http://www.mebarak.hu 2008.12.03. 19:14:00

Nem mondod, hogy jártok síelni? :P Húú, nagyon szuper lehet. Én még soha nem voltam :$ Nem vagyok az a nagy "sportos" egyéniség. Noha, a forralt bort szívesen fogyasztanám a pálya mellett :)
Egyébként nem is tudtam, hogy van ilyen zárt pálya is :O Totál új volt most ez :p

Gonosz Kis Féreg 2008.12.08. 22:42:25

:) mi is itt voltunk, bár annak 4 éve:)

elragadó kis casanovád van:)


a bakancsokról pedig annyit, hogy itt a cipőket úgy próbálják fel angliában, hogy nem vesznek fel zoknit.. ne tudd meg..
bár tudod:D
süti beállítások módosítása