02
02/2009
8

Fedettpályás sí 2: Alpincenter Wittenburg

A hétvégére sikerült összehozni egy össznépi síelést megint. Ezúttal többen mentünk és máshova, a cél a wittenburgi Alpincenter volt. Nagyvonalúan Hamburg-Wittenburg-ot említenek a weboldalukon és a hirdetéseikben, nyilván elkerülte a figyelmüket az a bő órácska autózás az építkezésekkel már évtizedek óta teletűzdelt autópályán, és még nem számoltam hozzá a Hamburgon való autós átkeveredést.

Én azelőtt még nem jártam erre, barátom, Igor szerint pedig nagyobb, olcsóbb, és úgy általában véve jobb hely, mint a bispingeni Snow Dome. Az állításnak bizonyos részei valóban bebizonyosodtak, mások kevésbé. Az épület kétségkívül elég monumentális. Az autópályáról már látszik, onnan lehajtva azonban meg kell kerülni az egész területet, majd hátulról kerülve újra előrejönni a létesítmény bejáratához, ahol a parkolók is vannak. Talán valamilyen népszerűsítő célja van az extra kocsikázásnak, így látható, hogy a sípálya alatt egy gokartpálya talált helyet, amellett az erdő irányában pedig offroaderek számára mindenféle akadálypályák, ahol felteszem bmx-el, mountainbike-al és talán trial motorokkal is nyomulnak nyáridőben. 

Az időjárás elég mostoha volt, -3-4 fok erős széllel. Örültem, hogy elég közel a bejárathoz találtunk is parkolót, így nem kellett szanaszéjjel fagynunk, mire bejutottunk. Nem is volt sok autó, így mindannyian azt gondoltuk, hogy nem lesznek sokan. Nos, ezt a vélmeményünket hamar megváltoztatni kényszerültünk. De ne szaladjunk annyira előre. A fogadóépület magában is elég nagy, kissé plázahangulatú, ahogy belép az ember. I korábban azt mondta, hogy nem érdemes az egész családot vinni, mert nem nagyon vannak a síeléstől eltérő, egyéb szórakozási és időtöltési lehetőségek.

Ebben nem volt teljesen igaza, szerintem több lehetőség van itt, mint Bispingenben. Rögtön a bejárat mellett jobboldalt például egy sor játékgép állt. Mögötte egy Wii-Station-nek nevezett, jellemzően full hófehér, rész, ahol Wii játékokat lehetett játszani. Emögött egy jó nagy, tipikus Hütte stílusú étterem, Aprés Ski résszel. Mellette gyerekeknek egy játszóház van kialakítva, ezt azonban csak a pályáról, az ablakokon át láttam.

Jobboldalt egy nagy sportáruház, ami Vasárnap lévén éppen nem volt nyitva. Ezt követi a sípálya hallja, egy kis síbolt résszel, kasszákkal, kölcsönzővel és öltözőkkel. Tágas, modern és jól felszerelt itézménynek tűnik első látásra.

Hasonlóan Bispingenhez, itt is először a jegyet kell megvenni. A gyengébbek kedvéért számokkal jelzik, hogy melyik lépés jön melyik után, így nem nehéz eligazodni. A fizetés után, melyet 1-es szám jelez, át kell fáradni a 2-es számú számítógépsorhoz, ahol a síelni kívánó személyek adatait kell bevinni, magasság, súly, életkor és tudásszint. Ez kinyomtat egy cetlit, amire a kölcsönzőben lesz szükség, amennyiben kölcsönözni akarunk. Mi akartunk, így nyomtattunk magunknak cetlit. 

Már a cetlinyomtatás közben gyanúsnak tűnt, hogy milyen hosszú a sor a kölcsönzőknél. Igen, többesszám: külön rész van a ruha- és bakancsjellegű felszerelésnek és külön egy a síléceknek, snowboardoknak. Mindkettőnél hosszú sor. Abban a reményben, hogy ezek gyorsan mennek majd, beálltunk a 3-as számmal jelölt ruhás részhez. A reményünk azonban hamar elapadt...

Összességében álltunk vagy másfél órát a sorokban. Hihetetlen, hogy egy ekkora létesítmény, beállít négy málészájú munkaerőt, akikről sugárzik a nemtörődömség és kedvetlenség, és pingvinmódra, ráérősen totyognak polctól polcig, minden feliratot gondosan tanulmányozva, nehogy valami fontosat elszalasszanak. Így szolgálnak ki egy olyan üzemet, ami szerintem így is kétséges, hogy rentábilis, tekintve az irgalmatlan nagy belteret és annak hűtésének, fenntartásának költségeit.

No, valahogy csak túluntuk magunkat a sorbanálláson. Egy négyéves gyerekkel a hónod alatt ez tényleg egy örökkévalóságnak tűnik és a sorban álltak olyanok is, akik babakocsival merészkedtek neki a kihívásnak. Az ő bőrükben sem szerettem volna lenni. Szerencsére az én kölköm elég jól viselte a megpróbáltatásokat. Ugrabugrált, rohangált, evett, ivott, tömte mások fejét az okosságaival. Egyik alkalommal azt mondja az előttünk állónak: "Duu... Die arbeiten hier aber echt langsam" avagy, "Te, ezek itt aztán tényleg lassan dolgoznak". Evvel egy pár percre felderítette a megtörten várakozókat, de sajnos a munkasebességen nem sokat hozott. 

Eljött a nagy pillanat, kölyköt megint visszaöltöztettem az időközben ismét levetett síruhába (nem akartam, hogy tocsogósra izzadjon, mire beérünk), majd beléptünk a pálya területére.

Egy kép fentről lefelé, jobboldali széles pálya

A pálya tényleg nagyobb, mint a bispingeni. Hosszabb is és szélesebb is. A pálya körülbelül annyival hosszabb, mint az oldalsó kezdő és gyerekpálya hossza, és így is van kialakítva. Tehát alulról nézve előbb jön egy hosszabb, meredekebb lejtő, aminek a tetején egy enyébb, kezdő rész van kialakítva, külön felvonóval (futószalagos, rácsusszanós). Alulról a hall közepén megy fel egy 5üléses sílift a pálya legtetejére. Ennek kétoldalán vannak a pályák, jobboldalt egy szélesebb, erre mondanám, hogy fő pálya, baloldalt pedig egy félcsöves, ugratós, korlátos stunt pálya mellett egy keskenyebb, inkább haladóknak szánt lejtő. Egészen jobboldalt, a fal mellett van még egy csákányos lift is, ami most nem működött.


Kép alulról felfelé, baloldalt

Ugyanúgy, ahogy Bispingenben is, itt is van egy nagyon enyhe tanulólejtő egészen baloldalt. Ennek a falánál pedig egy szánkópálya volt még kialakítva, amin autógumiszerű készségekkel csúszkáltak a gyerekek.

Igor szerint ez a pálya olcsóbb, mint a bispingeni. Kis összevetéssel megállapítható, hogy tényleg így van, de nem jelentős a különbség. Mivel azt hiszem nem írtam erről a korábbi postomban, most csinálok egy kis összhasonlító táblázatot, mi, hol, mennyi.

Wittenburgban 77,00€-t fizettem magamnak és a 4 éves fiamnak 4 órára, ebben azonban van 10,00€ letét a belépőkártyákért. Tehát összesen 67,00€ tiszta költségről van szó, amely a következőképp tevődik össze:

  • Felnőtt 28,00€ + felszerelés bérlet komplett 9,00€
  • Gyerek 22,00€ + felszerelés bérlet komplett 7,00€ + sisak 1€

Ugyanez Bispingenben 68,50€:

  • Felnőtt: 25,00€ + síléc bérlet 7,50€ + bakancs 5,50€
  • Gyerek: 18,00€ + síléc bérlet 5,50€ + bakancs 4,50€ + sisak 2,50€

Nem olcsó mulatság egyik sem. Jelenlegi árfolyamon majdnem 20ezer Forint lenne, ha jól számolom. El lehet képzelni tehát, hogy egy kétgyermekes család simán otthagy 40-50ezer Forintot egy pár órás síelésért. Bispingenben van családi jegy, éppen itt van előttem a prospektusuk: 2 felnőtt, 2 gyerek 4 órára 118€, ami magában foglal egy ebédet is a helyi étteremben.

Nem ettem ugyan sem itt, sem ott az étteremben, mindig vittünk magunkkal szendvicseket és innivalót, de most Vasárnap az egyik baráti pár, aki velünk volt, megkockáztatott egy currywurstot pommesszel (kolbász paradicsomos-currys szósszal és sültkrumpli). Nem voltak elragadtatva az ár-érték aránytól. Mint az ilyen helyeken általános: sok pénzért szar. Egyértelműen mi jártunk jobban a saját cuccunkkal :).

Ami a lesiklást illeti, hála a haveroknak, volt alkalmam néhányat egyedül is csúszni. Kölköt otthagytam a gyerekekkel és a többi felnőtt egy részével a gyerekpályán és mentem néhány kört. Akármilyen nagy is az épület, egy lesiklás nem nagyon tart tovább fél-egy percnél, majd sorbanállás, liftezés és újra. Ha egész nap ezt csinálja az ember, hamar belekergül szerintem. Némi kikapcsolódást nyújt a liftről való nézelődés, ugyanis elég sok a hülye és képtelen még ezen a relatív egyenletes pályán is fegyelmezetten mozogni. Persze lehet, hogy van a mókuskerék jellegű megkergülés és a pályán való viselkedés közt összefüggés. Volt olyan menet, hogy azon a kis távon 6 óriási zakót láttam, úgy hogy a sporttársak a felszerelésük jelentős részét egyenletesen terítették a bejárt útvonalon. Találkoztam olyan hölggyel is, aki veszettül visítva, mindenkit, aki az útjába került, elkaszálva, haladt tetemes sebességgel, ám igencsak hiányos tudással. 

Ha engem kérdezne valaki, akkor én Bispingenbe mennék szívesebben megint. Ez a sorbanállás nagyon nem volt bejövős. Bispingenben a rendszer hasonló, de szinte azonnal megkaptunk mindent, amit akartunk. Nyilván nem tudom eldönteni egyelőre, hogy ez vajon időszakos csak, talán ha korábban érkezünk,  elkerülhetjük a tumultust. Azért Vasárnap így is 7-kor keltünk és 9-kor már úton voltunk, tehát nem lustálkodtunk. Közelebb is van, nem kell elverekedni magunkat, keresztül Hamburgon, a berlini Bundesautobahning (úgyismint BAB). Tehát további tapasztalatszerzésig megmaradok Bispingennél. :

A bejegyzés trackback címe:

https://hamburger.blog.hu/api/trackback/id/tr15917963

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - st_ark 2009.02.02. 19:06:26

[...]sí ismét: Alpincenter Wittenburg: A hétvégére sikerült összehozni eg..[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Snow (törölt) 2009.02.02. 17:15:56

Hát,így leírva szerintem is a Bispingeni verzió a jobb,de sebaj,legalább így most már van viszonyítási alapotok.

venator 2009.02.02. 18:52:51

Valamelyiket láttam amikor jöttünk vissza. Hamburg előtt valamivel. Még gondoltam is rád, nini itt szoktatok síelni. :)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2009.02.02. 19:55:09

Kicsit túlzás, hogy szoktunk, már voltunk egyszer mind a kettőben :)
Beugorhattatok volna egy kávéra (nem mondok sört, mert azzal nem jó vezetni) ;)

venator 2009.02.02. 20:55:31

ha hiszed, ha nem eszembe jutott, hogy össze kéne futni (hehe), csak hajnalban jöttünk arra, ráadásul egy potyautassal terhelve. Meg persze már nagyon vissza akartam érni. de májusban megyünk megint. ;)

valaminick 2009.02.04. 08:32:04

off

Szia St4rk.
Sikerült megint elfelejtkeznem az indamailes mailcímemről.
Pótoltam amire még 27.-én kértél....szabad a pálya

bocsánat

on

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.02.06. 20:58:57

Te Stark, mi a málna az a Turulcsirip? És minek van visszapingelve oda az összes bejegyzés? Már másnál is láttam ilyen, de nem vágom mi lehet.

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2009.02.09. 09:34:49

Az azért van, mert benne van az rss feedem a twitterfeed nevű szolgáltatásban, ami átküldi a twitter accountomra, ha ide új bejegyzést postolok. A twitterről meg legyűjti a turulcsirip, ami egy magyar twitter oldal, és visszapingel. Ilyen egyszerű :)
süti beállítások módosítása