13
02/2009
7

A szemetek

A szemetek, képesek és odateszik a kertkapu elé a kék kukájukat. Pedig megegyeztünk korábban, hogy szabad nekünk oda kertkaput építeni és nem gond, ha a gyerekek arra járnak ki, nem az utca felé.

Nagyjából ez az alapja egy éppen alakulófélben levő jószomszédi kapcsolatnak, amely, a pletykák szerint, jelenleg a bíróság felé tart. Nem, szerencsére nem vagyunk érintettek a dologban. Az utcánk túloldalán két sorház található párhuzamosan, egyiknek a hátoldala néz a másik eleje felé. A két házsor közt a háttal álló kertjei, és a másik házhoz tartozó, zölddel, fasorral és szeméttárolókkal körülvett járda található.

A szeméttároló alatt egy kis betonszekrényke értendő, amelybe két 80 literes egységkuka fér. Egy ilyen tartozik minden házrészhez. 

A háttal álló sorban lévő egyik, közbülső, ház kertjét körülkerítették annak idején, a kerítésen egy kaput hagyva ott, ahol az egyik, szembenlevő ház szeméttárolója van, természetesen az ott lakók beleegyezésével. A cél az volt, hogy a szomszédos házakban lakó gyerekek ezen át közlekedhessenek egymáshoz, ha játszani akarnak. 

Évekig ment is minden rendben, amíg át nem alakította Hamburg város a papírszemét gyűjtésének módját.

Hogy könyebb legyen átlátni a helyzet nehézségét, nem árt ismerni a szemétszállítási szokásokat Hamburgban. Alapban, ha valakinek saját háza van, magának kell gondoskodni a szemétszállítási regisztrációról. Többféle lehetőség létezik, de általában egy családi házban generált házi szemétnek egy 80 literes, pirosfedős kukát kap az ember. Lehet kérni, hogy ezt hetente, vagy kéthetente ürítsék, bemenjenek érte a kertbe, kivegyék a kukát a tárolóból, vagy ezt a lakók végzik el maguk. Ennek függvényében a költségek változhatnak. Nálunk kiveszik a szeméttárolóból és valamivel több, mint 60€-t fizetünk negyedévente a szállításért.

Emellé lehet kérni egy zöld biokukát, ha sok a kerti szemét. Sárga kuka jár az újrahasznosítható szemétnek, ami csak elég nagyban, 240 literes kiszerelésben létezik. Ez nem feltétlen szükséges, mert az ilyen stílusú szemetet ingyen kapható sárga zsákban is ki lehet rakni az út szélére és úgy is elviszik. 

Korábban ugyanez volt a helyzet a papírral is, heti rendszerességgel elvitték az út szélére kipakolt papírszemetet. Ezt aztán megszüntették valamilyen oknál fogva és azt találták ki, hogy ingyen biztosítanak egy szintén 240 literes, ám kékfedeles, kukát, amelyet havonta egyszer ürítenek. A kuka igénylése opcionális, a papírszemetet el lehet vinni személyesen is egy újrahasznosító telepre (Recyclinghof) ahol ingyen átveszik, vagy erre a célra elhelyezett konténerekbe dobhatjuk (ha találunk nem túltelítettet). A környéken van mindkettő, így mi lemondtunk a bazinagy kukáról, az elhelyezési problémák miatt.

A szemben lévő házban viszont több család is úgy döntött, hogy kell nekik egy szép, új kékfedeles kuka, és berendelték maguknak. A kérdéses ponton, a kerítésen levő kapu előtt van egy kis kikövezett beugró, mely mellett kétoldalt, két szeméttároló betonizé van. A harmadik oldal felől a háttal álló ház kerítésének kapuja van, ahol, elég szerencsétlen módon, most két szép, új kékfedeles kuka áll, elzárva az utat a gyerekek szabad átfolyása előtt. Különösen a jobboldali kuka van útban, melyet egy félórányi terepalakítási munka után, át lehetne helyezni a szeméttároló tuloldalára és máris ismét megnyílna az átjárás.

Sajnos azonban, a kérdéses kuka tulajdonosa, aki korábban a kapuépítésbe beleegyezett, egy arrogáns pöcs. Vannak ugyan gyerekei, de már 18-20 körül járnak. Azok is arrogáns sznobok, nem nagyon tudom mit keresnek errefele. Ha találkozik velük az ember, elfordulnak és csak akkor köszönnek valamit az orruk alatt motyogva, ha előbb hangosan rájuk köszönök. Az arckifejezésük a "mit-képzel-ez-hogy-csak-úgy-rámköszön" vonalon mozog.

Arrogáns Apuci tehát kijelentette, hogy márpedig a kukának ott kell állnia, nem lehet máshová helyezni. Nyilvánvalóan nem sikerült vele megegyezni sehogyan sem és a helyzet elmérgesedett. Úgy tudom bíróság elé akarnak menni a kukaüggyel, döntse el, valóban ott kell-e állnia a kukának, vagy jó lenne a másik oldalon is?

Tanulság: a szeméttel vigyázni kell :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hamburger.blog.hu/api/trackback/id/tr98940590

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Turulcsirip - st_ark 2009.02.13. 17:08:50

[...]A szemetek: A szemetek, képesek és odateszik a kertkapu elé a kék kukájukat. Pedi..[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Snow (törölt) 2009.02.13. 13:25:36

Nahát,ez a szemét!:-)
Egyébként nem értem,ha anno beleegyezett a kapukialakításba,azt nem írásban tette?Akkor azt most nem lehet az orra alá dörgölni?

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2009.02.13. 13:55:05

Nem, szerintem nem, nem gondolt rá senki, hogy ebből valaha is baj lesz. Elég jó itt a szomszédság, az említett sorházakban egyenként 4 és 6 ház van. Ebben van ez az egy család, aki eléggé kaukktojás, a többiek jól megvannak egymással. A mi sorunkban is van egy kakukktojás az 5ből, a melletünk levőben pedig mindenki jó arc. Szívás, hogy pont ezzel az egyel kellett nekik egyezkedni.

venator 2009.02.13. 14:18:38

"Arrogáns Apuci tehát kijelentette, hogy márpedig a kukának ott kell állnia, nem lehet máshová helyezni."

Rendnek kell lenni! Ez a német alaposság! :)))

Snow (törölt) 2009.02.13. 16:17:13

Ajjaj,én már jó pár éve megtanultam,hogy a "mindent írásban" a jó módszer....:( Szegény lakók,elég,ha egy ilyen család van, és hogy meg tudja keseríteni a többiek életét...

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.02.16. 13:52:19

Itt Magyarországon is nagyon felgyűlt a szemét. Ki is találtak rá egy jó megoldást, mert egy helyen gyűjtik őket, úgy hívják a helyet, hogy Parlamanet. Ez egy jó nagy épület, ezért sok szemét elfér benne, még arra is gondoltak, hogy a különböző típusúakat külön gyűjtsék. Szóval van ez a parlament és ott gyűjtjük a szemetet, amit aztán négy évente ürítenek. Van persze, hogy különösen veszélyes hulladék kerül oda és akkor azt külön kezelik és van hogy elöbb elviszik onnan egy telephelyre.

Ez itt nálunk így van megoldva. ;)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2009.02.17. 11:45:22

Minek ellopni, ha ingyen kiállítja a szemétszállíó társaság. Bár nem tudom pontosan, mi van akkor, ha eltűnik és újat kell kérni. Az elsőt mindensetre egyszerűen idetették az ajtó elé. :)
süti beállítások módosítása