08
09/2009
11

Fotók

Bár még nincs meg olyan régen a gépem és rengeteg egyébbel is foglalkoznom kellett közben, mint például félmaratonfutás, és hasonlók, de úgy érzem, hogy fejlődök. Sokkal magabiztosabban kezelem a fényképezőgépet, többször sikerül olyan képet csinálni, amilyet akarok és nem olyat, amilyen sikerül. Nyilván messze vagyok még onnan, ahova igyekszem, de szoktam örülni, mint a majom a farkának, amikor egy-egy használható képet látok a monitoromon. 

Understanding Exposure

Elolvastam két könyvet is a témában: Tom Ang Digitális fotózás kezdőknek, és Bryan Peterson Understanding Exposure című alkotását. Az előbbi nem győzött meg, rosszul szerkesztett, némileg idejétmúlt információk vannak benne meglehetős összevisszaságban. A kezdő számára legérdekesebb anyagot, beállításokat példákkal, hiányoltam belőle, bár rá lehet fogni, hogy ez a könyv nem kizárólag a digitális fotózás témáit érinti, és mint ilyen, expozíciós idők, blendék, stb, nem tartoznak szorosan bele. Valamennyi haszna azért volt, néhány trükköt, fogalmat megvilágít, főleg a digitális képfeldolgozás területén.

Az Understanding Exposure viszont telitalálat volt. A könyv nagyon szép, 100% színes oldalakon, magyarázatokkal ellátott példafotók sokasága. Simán megéri az árát, ami egyébként sem magas szerintem. A könyv tipikus fotótémákra oszlik, minden témában a hozzá alkalmazható technikák rövid leírásával és példaképekkel, melyek külön magyarázatokat kaptak. Ebből sokkal többet tanultam, mint a másikból, és biztosan sokat fogom még forgatni.

Álljon itt egy pár kép azokból, amiket mostanában csináltam. Lehet őket értékelni :)






 

A bejegyzés trackback címe:

https://hamburger.blog.hu/api/trackback/id/tr501368843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rivera 2009.09.13. 23:48:49

Szépen fejlődsz, a repcsigyáras ff igen jó kompozíció :D

stampoasis · http://hamburgfoto.wordpress.com/ 2009.09.14. 12:12:45

nagyon jól fejlödsz. az airbuszos csládnapos képek különösen tetszettek 8föleg, mert régebben gyakran jártam arrafelé). a bryan peterson könyv érdekelne, csak sajnos úgy látom nincs meg németül:-(

Flyby · http://utazasrepulovel.wordpress.com 2009.09.14. 13:35:51

Nagyon jó képek -én még mindig fekete-fehér fotó - párti vagyok,de a többi is nagyon jó!!!!!!!

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2009.09.14. 20:52:55

Köszi mindenkinek :)
@stampoasis: Te is hamburgban laksz? Merrefele? :) A Bryan Peterson könyv angolul van, de nem nehéz a nyelvezete.

stampoasis · http://hamburgfoto.wordpress.com/ 2009.09.14. 22:43:05

én is itt élek már jó pár éve. az elsö években még a közeledben raktam, ezért jó pár fényképedet kb. be tudom azonosítani;-) mostanra a belváros közelébe kerültem: grindel-viertel. angolból örök-kezdö vagyok. legalább 5 kezdö-tanfolyamot elvégeztem, de többre sosem jutottam.

euthymia · http://bayofbengal.wordpress.com/ 2009.09.15. 23:44:27

Szia, tényleg jó képek, szabályosan beleszédültem a mozgásba :) nagyon tetszik mind! Én képtelen vagyok vagy inkább lusta olvasni ilyen szakkönyveket a fotózáshoz, pedig lehet, hogy nem ártana.
Szép napokat és jó fotókat!

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2009.09.16. 09:25:19

@en_huncutka: A mozgásba én is beleszédültem, félig kilógva az autóból, szemben meg jön egy rendőrautó :D Örülök, hogy tetszenek, remélem lesznek még jobbak is.

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2009.09.16. 09:26:10

Az egyik képen én is elbújtam, megtalált valaki? :)

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2009.09.27. 19:45:27

A poroltós egyáltalán nem tetszik. Uncsi és még azt sem mondhatom, hogy fényképészetileg valami sokat mutatna. A többi az rendben van, jók a mélységélességek és szépek a fókuszok úgy általában (ez a bringázó fiadnál látszik igazán). Na, nem mintha én valami fotózseni lennék, szóval tudod, vedd ezt baráti véleménynek. :) :P
Nekem is a gépes a kedvencem, de hát ez valami férfi dolog lehet. :) A második hely, vagy inkább holtversenyben az első pedig a fiad biciklin. :)
süti beállítások módosítása