05
10/2008
3

Hamburg - Osdorf

Itt az ideje, hogy megint valami hamburgi érdekeltségű témában írjak. Arra gondoltam, írok arról a városrészről, környékről kicsit, ahol én lakom.

Ezt a városrészt úgy hívják Osdorf. Hamburg nyugati szélén fekszik, megközelítőleg 25.000 lakos tölti meg a 7,3 négyzetkilométerét. Altona kerülethez tartozik, Lurup, Groß Flottbek és Bahrenfeld városrészek határolják keletről, északról Schenefeld (ami már nem Hamburghoz tartozik), nyugatról Iserbrook és délről Nienstedten.

Állítólag már a kőkorban életek itt emberek, amit itt talált kőszerszámok és egyéb leletek támasztanak alá. Déli részén 1896-ban alakult meg Hochkamp, egy villanegyed, ahol jó kis futóútvonalak vannak. 1927-ben vált Altona részévé, és 1938 óta tartozik Hamburghoz. A régi faluból nem sok maradt meg, az egyetlen még álló épület az 1590 óta létező Heidbarghof.

A városrész elég vegyes felépítésű. A régi faluközpont (Alt-Osdorf Dorfkern) kellemes, családias hangulatú terület, kis bevásárlórésszel, amelyet zöldövezet, családi és sorházak vesznek körül. Nem túl messze található azonban az Osdorfer Born névre hallgató lakótelep, amit a Második Világháború után, valamikor 1966 körül építettek, több hasonló lakóprojekttel egyetemben. 5000 lakás épült magasházakban, ahol összesen mintegy 13000 ember él. Ebből látszik is, hogy hol tömörödik Osdorf népességének nagyrésze. Míg Osdorf többi része egy átlagos kertvárosi rész, ezen a lakótelepen általában szociálisan hátrányos helyzetű, javarészt külföldi polgárok laknak. Ennek megfelelően, amikor valakinek mondom, hogy hol lakok, nem ritkán fordul elő, hogy megcsillan a szemükben a kétely a hovatartozásomat illetően :).

Ami a helyi látványosságokat illet, nincs túl sok belőlük. Említésre érdemes a világ legmagasabb graffitije, amit 2002-ben készített két afgán születésű művész egy 42 méter magas és 13 méter széles házfalra. A mű elkészítése 80 napot vett igénybe, amivel a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerültek.

HeidbarghofAkad még itt egy kisebb szélmalom, ami 1890 óta áll az Osdorfer Landstraße 162 alatt. Ma természetesen nem működőképes. Egy étterem üzemel jelenleg benne. Nem messze tőle található a fent említett Heidbarghof, egy nagy, szalmatetős parasztház, istállóval és nagy kerttel, amely nagyon jó állapotban vészelte át a viszontagságos időket. Ma műemléki védelem alatt áll és különféle rendezvényeknek ad otthont.

Nagyjából ennyit lehet és érdemes megemlíteni erről a helyről. Szerintem a rész, ahol én lakom kellemes kertváros, melynek nagy előnye, hogy gyalog szinte minden vásárlási szükség kielégíthető. Van a közelben bölcsi, ovi és iskola is. Vannak parkok, egyik egy kisebb tóval, és közel van az Elbához is, így egy-egy napsütéses napon kellemes sétákat lehet tenni autóbaülés, illetve tömegközlekedés nélkül is. Ideális hely kisgyermekes családok számára :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://hamburger.blog.hu/api/trackback/id/tr85693116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Babarum · http://babarum.hu 2008.10.06. 19:49:51

Nem értem mi a baj a toronyházakkal.

Nem a koncepció a rossz, hanem ahogyan az ebből adódó helyzeteteket kezelik. Illetve inkább ahogyan nem.
Gondolom felétek is ugyanígy van.
Hogyan is lehetne másképp, amikor ugyanarról beszélünk bármelyik európai nagyváros lakótelepeinek esetében...

Örülj a kertes háznak és fuss sokat! :)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.10.07. 09:28:41

Nincs a tornyházakkal semmi baj. Ezek nem is igazán toronyházak, a képen látszik is, hogy olyan lépcsőzetes felépítésűek. Középen 20 emelet körül vannak.

Annyira nem gáz azért, jártam már arra többször is. Igaz, inkább csak nappal :-)

Babarum · http://babarum.hu 2008.10.07. 10:00:10

Megnyugodtam, hogy nem vagy veszélyben! :)
süti beállítások módosítása