28
11/2008
23

Canyon CNS-GPS2 Outdoor Trainer (UPDATED)

Néhány hete az interneten brózoltamban egy live shopping weboldalon botlottam a fent nevezett holmiba. Korábban is foglalkoztatott a gondolat, hogy venni kéne egy GPS képes órát futáshoz, de az árakat megismerve meg is maradt az álom szintjén. A népszerű órák, mint a Garmin Forerunner 305 ill 405 igen drágák, a választék viszont nem olyan nagy, hogy nagyon válogatni lehetne. A fenti versenyző egy viszonylag új, kezdő szintű készülék, ami nem tud olyan sokat, mint az említett társai, de éppen eleget ahhoz, hogy egy jó társ váljon belőle hobbifutáshoz, sporthoz, geocachinghez.

Nincsen nagy szükségem rá igazából, inkább csak a kütyümánia és a relatív jó ár vett rá, hogy beruházzak mégis. Míg a Garmin modellek a 200-400€ kategóriában mozognak, én 99-et adtam a Canyonért. Asszonykával megegyeztünk, hogy ez lesz a szülinapi ajándékom :). Szerintem jó deal volt, eddig elégedett is vagyok vele, noha nem 100%-os az élmény.

Nem kifejezetten futós óra, ez a modell nem tud például pulzust mérni. Ami kényelmet nyújt, hogy nem kell figyelnem merre futok, aztán valahogy később térképen leméregetni, hanem automatikusan méri nekem. Emellett tárolja a bejárt útvonalat, amit Google Earth-be lehet aztán exportálni, ahol szépen pirossal megmutatja. Mindenféle egyebet is mér, pillanatnyi, maximális és átlagsebesség, tengerszint feletti magasság, eltelt idő.

SiRF Star III GPS chippel van szerelve, ami lehetővé teszi, hogy erdőben és más hasonló helyeken, gyenge GPS jelek mellett is használni tudjuk. Nekem még a hosszúujjú pólóm alatt, fák között is működött. A műholdakat hamar megtalálja, ergo nem kell sokat a ház előtt dekkolni, mire elindíthatom az edzésprogramot. Az első bekapcsoláskor sem tartott neki 2-3 percnél tovább.

IPX7 szintű vízállóságot garantálnak rá. Ezt nekem is meg kellett keresnem, mit jelent, és kiderült, hogy az International Protection Rating rövidítése. Az X azt jelenti, hogy nem fordítottak figyelmet más szilárd tárgyakkal szembeni ellenállóságra. A 7-es pedig azt, hogy 1m mélységben még nem szabad káros mennyiségű víznek az óra belsejébe jutnia.

Méretre elég nagy, 60 x 70 x 18.5 mm és 90 gramm. Robosztus, fekete műanyag házban van, a gombjai pedig evvel egybeöntött, narancssárga gumiborítást kaptak. A szíja is műanyag. Elvileg 60 és -10 °C között működik megbízhatóan. Ez a -10 nekem egy kicsit kevésnek hangzik, bár nem hiszem, hogy errefele ennyire hideg lenne. De ha lesz is, akkor minden valószínűség szerint nem fogok futni menni :).

A dobozában az órán kívül még egy kis DVD-t találhatunk a szoftverrel és driverekkel, egy USB kábelt, hozzá hálózati csatlakozófejet, egy extra szíjat (a vastag csuklóval bíróknak), egy csavarhúzót és egy könyvecskét a leírással. Volt még benne egy üres DVD is, gondolom hogy tudjunk biztonsági másolatot készíteni az eredetiről. A dobozt próbálták dizájnosra csinálni, de a struktúrája, anyaga elég gyenge, sok nyitogatást nem bír ki szerintem.

A menüje egyértelmű és könnyen kezelhető. A képernyője elég nagy, 80 x 120 pixel LCD, és jól látható, olvasható. Sötét körülmények között a zöld háttérvilágítást hívhatjuk segítségül. Bekapcsoláskor egy üdvözlőképernyő után a műholdkeresés folyamatát jelző progress bar jelenik meg. Ha rátalált a műholdakra, akkor automatikusan az edzésképernyőre vált, ahol azonnal indíthatjuk is az időmérést. Itt az eltelt időn kívül mutatja az edzés adatait, pillanatnyi sebességet, megtett távolságot.

Az óra hat gommbal rendelkezik, három mindkét oldalon. Jobboldalt a menüben való mozgáshoz egy fel és egy le gomb, köztük pedig az OK található. Baloldalt felül ESC, a ki- és bekapcsoló, valamit a főmenüváltó (PG) gombok kaptak helyet. A bekapcsoláshoz a bekapcsoló gombot kell 2 mp hosszan nyomni. A PG gombbal azután váltogathatunk a különböző módok között. Ezek az edzésképernyő, a konfigurációs menü, térkép (ha be van kapcsolva), és a helyzetünk koordinátái.

A főmenüt most nem áll szándékomban teljes részletességében leírni, csak nagyjából leírom a lehetőségeket. Az Activity menüpont, ami alatt az elmentett edzéseink részleteit tekinthetjük meg. A Navigation alatt értelmeszerűen navigációs funkciók találhatóak, olyanok mint Waypoint hozzáadása, útvonal készítés, PC-GPS mód bekapcsolása, stb. Az Excercise Studio menüpont alatt az edzéshez találhatunk olyan beállításokat, mint Auto Hold, azaz egy bizonyos sebesség alatt leállítja automatikusan a mérést, kalóriaszámítás (futás, bringázás, stb.). Végül pedig a konfiguráció következik, ahol mindenféle rendszerbeállításokat eszközölhetünk, mint nyelv, képernyőfényesség, user profile.

Az activity-k részleteinél a számadatokon kívül megnézhetjük az elmentett útvonalat is. Mivel térkép nincs az órában, ez kimerül egy kacskaringós vonalban, de ha vannak elmentett waypointjaink, akkor azok láthatóak. Hasonlóan néz ki a navigációs térkép mód is.

Az akku tartósságát még nem tudtam igazán tesztelni ennyi idő alatt. Egyelőre még egy négyzetnyit sem sikerült a töltöttségén csökkenteni. Ha az ember rendszeresen letöltögeti az edzéseit, akkor nehéz is megállapítani, meddig bírja, mivel automatikusan töltődik, amikor USBre van dugva.

Elég szutyok módon van a kábelcsatlakozó fedelének takaródugója megoldva. Egy kis műanyag kupak leffeg a csatlakozó felett, aminek egyik fele oda van csavarozva az óra aljára. A működési elve az lenne, hogy az ember felhajtja és bedugja az USB kábel végét. A problémás rész benne a felhajtás, ugyanis a "zsanér" is műanyag, merev és eleve arra a sorsra van ítélve, hogy eltörjön. Ez be is következett nálam. Amíg el nem vész, addig nincs gond, és elég passzentos ahhoz, hogy csak úgy ne essen ki. Azért felvettem a kapcsolatot a gyártóval, hogy vajon van-e lehetőség ilyen kis kupakot rendelni valahogy. Eddig még nem válaszoltak.

A hozzá adott szoftver funkcionál, de olyan 80-as évekbeli Windows 3.1 feelingje van. A telepítéskor például a desktop shortcutnak nem adott meg induló könyvtárat és a desktopomra kezdte mentegetni a mentegetnivalóit. Szóval adhattak volna kicsit a küllemre és a felhasználóbarátságra is. Az óráról le lehet tölteni az edzéseket, amiről csináltathatunk néhány görbét, vagy Google Earth-be küldhetjük és megnézhetjük merre jártunk. A szinkronizálás előtt az órát PC link módba kell tenni.

Kevésbé kritikus, de nem túl jól eltalált a mellékelt használati leírás. Ez nagyon szűkszavú, zavaros, és az angol mellett csak mindenfele széles körben eltejedt nyelveken tud, mint például lengyel és cseh. De még ezek sincsenek megnevezve, csak úgy tippelek. Az angolban helyesírási hibákat is találtam. Egyről nem tudtam eldönteni, hogy valami munkatárs rossz vicce, vagy tényleg így elírták. Az egyik menüpont az órában az Excercise Studio névre hallgat. Na ez a leírásban Excercise Stupido. :-D

Mindent összevetve az ár/érték aránnyal mindenképp elégedett vagyok. 3-4 alkalommal használtam eddig, de már most erős a gyanúm, hogy nagyon könnyű lesz rászokni az általa biztosított kényelemre. Sokkal szabadabban futok, nem érdekel annyira, hogy merre megyek, nem kell egy adott útvonalhoz ragaszkodnom. Korábban 3-4 lemért útvonalon futottam. Tegnap is így indultam, de aztán egy hirtelen gondolattól vezérelve letértem két mező közt, aztán hamar valami sáros dagonyában kötöttem ki. Szerencsére tudtam nagyjából merre kell menni, de az órát is megkérhettem volna, hogy irányítson vissza a kiindulási pontra. Emellett méterre pontosan megvolt, hogy mennyit futottam. Az én igényeimnek biztosan bőven megfelel (egyelőre :)). Korábban nem foglalkoztatott annyira, de most megfordult a fejemben az is, hogy körülnézek a környéken hátha találok néhány geoládát. :)

A legnagyobb problémájának a csatlakozókupakot találom. Ha ezzel együtt tud élni valaki, és nagyon vigyáz rá, akkor szerintem minden további nélkül ajánlható. Nincsen ugyan összehasonlítási alapom, még nem volt szerencsém a márkás, drága órákhoz, de szerintem egy hobbifutáshoz, bringázához bőven megfelel.

UPDATE

Csináltam néhány képet az óráról a hétvégén:






A bejegyzés trackback címe:

https://hamburger.blog.hu/api/trackback/id/tr30791323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Babarum · http://babarum.hu 2008.11.28. 16:08:25

Jó vétel volt, nem vagy "Stupido" ;)
A geocaching.com szerint (itt néztem meg) Hamburgban és környékén 934 db cache található. Húzz bele rendesen! :)

Babarum · http://babarum.hu 2008.11.28. 16:09:06

argh, itt nem lehet html használni ugye.
szóval itt néztem meg: www.geocaching.com/seek/nearest.aspx?country_id=79 :)

sylverdevil · http://sylverdevil.hdweb.info 2008.11.28. 20:48:08

szerintem nem lett volna rossz üzlet pulzusmérőset vásárolni, mert ha netalántán "vérkomolyra" fordulna a dolog, akkor nem kell két órával, vagy eladással és zsörtölődéssel bíbelődnöd, mindenesetre használd egészséggel :)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.12.01. 09:18:37

Sylver: Igazad van, ha csak magamra kellene gondolnom, minden bizonnyal így tettem volna. Nem nagyon hiszem ugyan, hogy valaha is "vérkomoly" dolog válna belőle, de kétségkívül a legkényelmesebb megoldás, ha minden egyben van.
Ha mégis oda fajulna a dolog, hogy rászánom magam egy komoly cuccra, akkor sem gond eladni a meglevőket, gyakorlott ebayező vagyok :)

sylverdevil · http://sylverdevil.hdweb.info 2008.12.01. 22:00:22

na igen, úgy már más a dolog.
egyébként így a képeket elnézve nem tűnik rossznak, sőt! :)

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2008.12.02. 10:13:27

Az USB csatinál esetleg a csavarhúzóval kicsit meg lehetne lazítani azt a csillagcsavart a műanyagfedő cibálása előtt és akkor hátna nem törik, mint a ropi. Gyanítom azért csavaros és azért van csavarzúzó hozzá, nem feltétlenül azért, hogy naponta szétszedd és kicsorgassd belőle a wassert. :) :P

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.12.02. 14:17:58

Igazad van, én baktam el... Na mindegy, talán adnak nekem másik kupakot, ha meg nem, akkor sem olyan nagy gáz, elég jól tart így is.

A geocaching az ilyen modern kincskereső játék. Emberek elrejtenek dolgokat, megadják weboldalakon a koodinátákat, esetleg valami rejtvénnyel egyetemben és lehet keresni.
Ha hülyeséget mondtam, majd az okosok kijavítanak :)

Dr. Geri 2008.12.03. 10:50:43

Jo darabnak nez ki! en hosszas vivodas utan vegulis egy pulzusmeros cucc mellett kotottem ki (Polar S625X), mert a geogoaching nem nagyon erdekel, a pulzus viszont szerintem rettento fontos barmilyen szinten, nem csak verprofiknal, tovabba a GPS azt olvastam, hajlamos elvesziteni a jelet nagyobb epuletek kozeleben (ez igy van?). Amugy a Forerunner 50 olcso es komplett megoldas lett volna, nem? Az ilyen 150 euro kornyeken van ugy tudom.

pias 2008.12.09. 12:55:03

Hali!
Van benne "rendes óra" is?
A magasságmérője barometrikus?
A compass elektronikus?
Azaz: ha megállsz, mutat-e az iránytű, ha nincs GPS jel, az óra méri az időt és tudod mérni a magasságot?
A GARMIN outdoor GPS-ek java része ilyen, jómagam is egy 60 CSX-szel kessingelek.
A gyereknek kéne sportoláshoz, kessingeléshez, hegymászáshoz, de óra helyett IS.
Megvegyem avagy se'?
Előre is kösz' a választ: Pias

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.12.09. 14:01:41

Pias: Természetesen mér időt is, de be kell hozzá legyen kapcsolva a kütyü. A második képen látszik, a kijelző alján. Alapállapotban bekapcsoláskor elkezdi keresgélni a műholdakat, ami nyilván jobban meríti az elemet, de a GPSt ki lehet kapcsolni.
A magasságmérője szerintem GPS alapú, mert ha az ki van kapcsolva, akkor mindig 0-t mutat. Iránytű hasonlóképp.
Ha ezek számodra döntő fontosságúak, akkor ne vedd meg.

facianegra · http://yskyry.blogspot.com 2009.04.23. 15:12:11

Hali,
Tud olyat a kütyü mint a gramin, hogy futási sebesség idő függvényében grafikon?
Persze nem kellene online elég offline is a letöltött adatokból.
Köszi a választ előre is!

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2009.04.23. 15:23:35

facianegra: Ilyen grafikont tud a szoftver generálni. Következő lehetőségek vannak:

altitude - time
speed - time
heartrate - time

Ez utóbbi felesleges, mert nincs HR merője az órának. A szoftver idevonatkozó ablaka elég gyengén van megoldva, nem túl szép.

facianegra · http://yskyry.blogspot.com 2009.04.24. 08:22:52

Kedves St4rk!

köszönöm választ,
akkor már csak 2 homály van számomra...
1.) ki lehet-e nyerni az említett adatokat értelmes (csv vagy hasonló formában)
2.) van-e benne több részidős stopper lehetőség?

Köszi előre is,
Facia

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2009.04.24. 15:43:55

Az óráról letöltött adatokat el lehet menteni. A szofver a következő formátumokat ajánlja fel mentéskor: GH615 (.ghd), .kml, .gpx . Ilyeneket be is tud olvasni. Nem tudom, hogy ezek miben különböznek, ha megnyitom őket text editorral, nem nagyon látható különbség.
Részidős stopperelési lehetőséget nem találtam benne.

nardis1 2009.05.27. 18:35:42

Heló!

Nekem volna egy kérdésem, éppen most bontottam ki az új Canyon CNS-GPS2-t amit vettem, de valamire sehogy sem bírok rájönni :) Addig oké hogy csatlakoztatom a géphez, de a GPS-t hogy lehet előjozni valós időben hogy mutassa a laptop? Valamint hogy lehet a megtett útvonalat megjeleníteni azzal a programmal amit kaptam az órához?
Előre is köszi a segítséget :)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2009.06.02. 19:17:12

GPS-t valós időben még nem próbáltam a számítógépen előhozni, nem tudok sajnos nyilatkozni.

A megtett útvonal megjelenítésére két lehetőséged van. Vagy a beépített Google Maps ablakba rajzoltatod ki vele az óráról letöltött waypointok alapján, vagy Google Earthbe lehet a programból direkt átadni az útvonalat.

zozo1974 2010.03.26. 13:01:52

Szia! van nekem is egy canyon cns-gps2 sajnos a cd je nincs meg.
megkerek valakit ha tudna segiteni,hogy elkuldje email-ben a cd image filet.
cimem:tucsok19@yahoo.com
elore is KOSZONOM

K_K_0224 2024.02.08. 11:01:24

Szia!

Az esélytelenek nyugalmával írok erre a nagyon régi bejegyzésre. Van egy ugyanilyen óránk a családban viszont a töltője sajnos elveszett. Tudnál ebben segíteni esetleg?

Köszönöm a válaszod!

K_K_0224 2024.02.08. 11:26:43

@St4rk: Köszönöm azért a válaszod!
süti beállítások módosítása